Beguines VII: RITA LEVI-MONTALCINI

Nascuda a Turín al 1909. Llicenciada en Medicina i Doctora en  Neurocirugia. Al començament de la Segona Guerra Mundial va haver de fugir d’Itàlia per la seua condició de jueva. Emigrà a E .E.U.U. on treballà al laboratori Víctor Hamburger de l’Institut de Zoología de la Universitat de Washinton, en Sant Louis. L’any 1986 va rebre el Premi Nobel de Fisiologia i Medicina compartit amb Stanley Cohen.Va descubrir cóm creixen i es renoven les cèl.lules del sistema nerviós. Al 2001, el president de la República italiana,Carlo Azaglio Ciampi, la va designar senadora vitalícia. rita-levi-montalcini

Molts són els premis i honors: 1968, membre de l’Acadèmia Nacional de Ciències de EEUU i al 1987 va rebre la Medalla Nacional de la Ciencia, màxim reconeixement de la comunitat científica en aquest pais; 1983, premi Louissa Gross Horwitz de la Universitat de Columbia, etc. Amb motiu del seu 100 aniversari va fer unes declaracions com aquestes:

“El cos s’arruga amb els anys, però el cervell NO; si es manté il.lusionat, actiu, mai no degenerarà. Encara que algunes neurones es moren, les restants es reorganisen per mantenir les mateixes funcions, però cal estimular-les”.

Ha escrit nombrosos llibres i articles; l’últim “Temps d’acció”.

Internet era una de les seus eines favorites. Encara que tenia una vista defient conservava  la vitalitat, la ironia i la lucidesa. Ens va deixar el 30 de desembre de 2012.

Merche Llop

Posted in Artículos opinión, Colaboraciones, Cultura

Los comentarios están cerrados.